MAFLD, NASH, fettlever

Okunnigheten är stor om den tyvärr inte alls sällsynta sjukdomen/åkomman MAFLD (tidigare NAFLD) och NASH eller fettlever, som dessa tillstånd kallas. Omkring 30 % i västvärlden tros lida av fettlever. I Sverige är siffran något lägre, kanske 25 %. Väldigt många vet inte om att de lider av fettlever, vilket gör att tillståndet, som till en början är lätt att åtgärda, förblir obehandlat tills det blir allvarliga leverskador. Väldigt många av dem som har en tjock mage har också fettlever. Så länge man har en mild form, räcker det med att ändra sin livsstil, lägga om kosten, röra på sig varje dag, dricka mycket lite alkohol, för att tillståndet skall förbättras och rentav försvinna. När det har gått så långt som till Nash, grava leverskador, fibros 3 eller cirrhos, så blir kanske en levertransplantation nödvändig, såvida man inte fått hjärtattack innan dess. Många av dem som får hjärtattacker, till synes alltför unga, har fettlever och hade alltså lätt kunnat undvika hjärtattacken bara genom att lägga om sitt liv lite. Så mitt råd till er som misstänker fettlever. Gå och undersök er medan det är lätt att åtgärda.

2020-12-16

Här är en bra artikel om fettlever. Texten är på engelska och finns även utlagd under länkar och som .pdf-fil i dokument.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468125320302946

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.