Nyheter – mars 2024
Nyheter – september 2023
Nyheter – januari 2023
Nyheter – november 2022
Nyheter – februari 2022
Nyheter – juli 2021
Nyheter – juni 2021
Nyheter – april 2021
Nyheter – februari 2020
Nyheter – januari 2020

Fokus patient event, 9-11 okt, se kalendern för mer info

Publicerad söndag 15 okt 2023, 09:59

Hej alla hemsidesläsare, här kommer en kort beskrivning av de tre dagarna i oktober, som likt förra året var mycket intressanta.

Dag 1 ägnades åt patientnära vård, dag 2 åt cancer, dag 3 åt transplantation men många frågor överlappar naturligtvis därför att de hänger ihop.

Jag är ledsen att så få kunde vara med men förstår samtidigt att vardagar är svåra för alla som arbetar men nästa år skulle det vara roligt om fler kunde delta, kanske flexa eller ta ledigt åtminstone någon av dagarna.

Personcentrerad vård

Föreläsare från England, Frankrike, Sverige, Rumänien, Belgien

Exempel på intressanta ämnen: När en kroppsdel lider, lider hela kroppen (och själen) men vem har koll på detta?

Jämlik tillgång till mediciner för alla typer av diagnoser, alltså även sällsynta sjukdomar.

Cancervård

Förelälsare från CEO och EU-kommissionen i Bryssel, Belgien, Frankrike, Rumänien, Sverige, England

Exempel på intressanta ämnen: IT-övervakning och ömsesidigt utbyte av indormation av fettleverpatienter som fungerat mycket väl, Karolinskas preventionskampanj utförd av och gjord för sjuksköterskor och patienter, fantastiskt givande då sjuksköterskor är de som vet hur man talar med patienter, vilka ting utöver medicinsk behandling, som är viktiga för patientens vård, använda AI för att analysera texter i patientjournaler

Transplantation

Föreläsare från: EU. Belgien, Sverige, Schweiz,

Exempel på spännande ämnen: Kan transplanterade behandlas med immunterapi?, CAR T-celler har snabb effekt och ger mycket bättre chans att överleva, räddar liv på patienter med tidigare obotlig cancer, äldre diskrimineras i jakten på organ.

Övrigt

Detta är bara ett axplock, väldigt mycket annat talades det om både i föreläsningsform, i debattform och paneldiskussioner. Penilla Gunther modererade ofta. Det är Penilla som grundat Fokus patient, själv transplanterad och mycket aktiv för patienters välmående. Förutom programmet bjuds också på kvällsunderhållning och mat, i år på flera olika restauranger med utsökt mat. Så trevnad står på programmet, vilket säger mycket om sjukdoms- och patientkunnande. Vi vet alla att samtal med andra och trevnad går hand i hand med snabbare tillfrisknande och i sig självt därför är en sorts medicin. Det känns väldigt bra att vi i RHC kan vara med och stödja detta fantastiska initiativ.

Mvh Tove, ordförande RHC

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.