Nyheter – mars 2024
Nyheter – september 2023
Nyheter – januari 2023
Nyheter – november 2022
Nyheter – februari 2022
Nyheter – juli 2021
Nyheter – juni 2021
Nyheter – april 2021
Nyheter – februari 2020
Nyheter – januari 2020

Planering för medlemmarna inför höstens evenemang och ELpa-projektmöte den 22/5-22

Publicerad torsdag 26 maj 2022, 14:39

NYHETERPlanering inför hösten.

Hej, vi beviljades projektpengar från ELPA och pengarna kom in på vårt konto i början av maj. Projektet handlar om transplantation och organdonation i Sverige. Detta har varit ett problematiskt område inom vården i vårt land, inte för att människor inte vill donera organ, det vill de nämligen, utan för att vården inte var anpassad för att underlätta deras beslut och många kunde därför inte donera sina organ trots att de ville. Därför fick patienter vänta orimligt lång tid på ett organ och en hel del patienter hann dö medan de stod på väntelistan. En katastrof med andra ord. Nu har den duktiga och ihärdiga föreningen MOD (Mer organdonation) kämpat hårt för att ändra den svenska lagen om organdonation och har faktiskt lyckats. Den nya lagen röstades just igenom! Detta är ett riktigt glädjebesked främst för patienterna naturligtvis men även för läkare, sjuksköterskor, anhöriga och andra berörda.

Jag har redan översatt till engelska den långa skrift om arbetet med att ändra llagen och beskrvningen av hur man går till väga för att organdonationer ska komma så många till dels som möjligt. Denna skrift skall sättas in i MODs mall och sedan publiceras även på ELPAs hemsida. Vi samarbetar i detta projekt med MOD, med Livet som gåva, med LHC och med Fokus patient.

Vi diskuterade vilka som skulle vara med på det stora konvent i oktober, som varar i tre dagar och handlar om organdonation och transplantation men även om hjärt- kärlsjukdom och annat och vi diskuterade hösten även för er medlemmar.

Vi vill ju äntligen göra något för våra medlemmar nu när pandemin äntligen är över och vi kan träffas. Så här långt har vi kommit i vår planering för er i höst:

1 Båtutflykt till Vaxholm 17 eller 18 sept.

2 Kulturträff på Nationalmuseum (nyrenoverat och oerhört vackert, därtill just prisbelönt för bästa, mest fantasiberikande och livaktiga museum) och sedan en måltid,

kanske på samma museums restaurang. Detta den 26 eller 27 nov.

3 Julbord 10 eller 11 dec på Birkagården. Leylufer och Annmari har varit där och talat med dem om vår nya situation, som hemlösa när vi inte längre får använda Arkens

lokaler. De gav oss ett väldigt bra pris för att hyra deras lokaler, så det kommer nog i framtiden att bli vår träffpunkt. Man tar buss 53 från Odenplan men det är inte

hållplatser, så det är lätt att hitta dit.

Vi kommer att meddela er i god tid före varje evenemang, så att ni får veta anmälningstider.. Först till kvarn gäller.

MVH Tove, ordförande RHC

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.